Delproteser/overgangsproteser

Hvad er en delprotese?

En helprotese benyttes til at erstatte alle tænder i kæben. Er det kun enkelte eller flere tænder der skal erstattes, anvendes i stedet en delprotese. Delprotesen sidder fast i munden ved hjælp af bøjler på de naturlige tænder, så dine egne tænder kan hjælpe til med at bære tyggetrykket. Delprotesen sidder langt bedre fast end en helprotese samt fylder mindre i munden.  Der findes to former for aftagelige delproteser.

Den første er den støbte protese, som kaldes en unitor. Den anden type er den midlertidige, som kaldes overgangsprotesen.

Den midlertidige delprotese – overgangsprotesen

Fordelen ved den midlertidige type protese er, at den kan udvides til en helprotese – protesen kaldes derfor for en overgangsprotese. Ulempen er, at den fylder mere og samtidig belaster de naturlige tænder og tandkød mere end en unitor gør. Derfor bør man kun vælge en overgangsprotese, hvis de naturlige tænder har fået en ringe prognose, og man ikke forventer de holder længe. Den aftagelige protese er løstsiddende, og skal dermed tages ud, hver gang tænderne skal børstes.

Den faste delprotese – unitoren

Alternativt til overgangsprotesen findes unitoren, hvor den bærende del af protesen er fremstillet af stål. En delprotese kan også laves i ren akryl, og med det vi i faget kalder for bukket bøjler. Denne type kan være nemmere at vende sig til, end den midlertidige, da den er ophængt på de naturlige tænder, og dermed ikke har så meget kontakt med gummerne. Generelt vil man med denne type også opnå et kosmetisk pænere resultat. Det er desuden den mest stabile løsning, og dermed en bedre løsning på lang sigt.

Hvordan føles det, at have en delprotese?

Delproteser er som regel nemmere at vende sig til end helproteser, fordi de fylder mindre i munden. Nogle mennesker vil i starten føle, at det kan være svært at tale, og måske kommer til at lyde en smule anderledes med de nye tænder. Talen normaliseres som regel efter 1-24 timer. Man kan opleve, at mad sætter sig fast ved bøjlerne  når man spiser, og derfor er det en god ide at skylle sin delprotese efter sine måltider. Det plejer ikke at være et problem at vænne sig til at spise med en delprotese.
De første par dage kan man godt opleve lidt ømhed med sin nye protese, men hvis dette varer ved længere end bare nogle dage, så skal du gå til tandlægen for at få det undersøgt.
Du skal ikke være bekymret over, om din protese bliver meget synlig for andre.
Proteser i dag fremstilles nemlig meget naturtro – både i farve og form. Tandlægen kan dermed næsten altid finde nogle tænder, som ligner dine egne, så ingen vil opdage, at du har fået en protese.

Hvordan foregår behandlingen?

Først skal der laves plads til bøjlerne, som griber om tænderne. Dette sker gennem nogle lette, men nødvendige, beslibninger på de naturlige tænder. Især på tyggefladerne er disse beslibninger vigtige. Herefter skal der tages et aftryk, og kæbens bid mod hinanden registreres. Inden længe er protesen lavet og klar til brug. Bøjlerne skader ikke de tænder, som de kommer til at hvile på. Man må være indstillet på, at delproteser og helproteser altid vil kræve lidt tilvænnings tid.